opc_loader
20% Korting op Alle Artikelen, Gebruik Code SPECIAL20

 

 

Zo Maak Je Je Riem In De Juiste Maat

 

 

Het inkorten van een leren herenriem of damesriem is eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt. We zullen je stapsgewijs helpen om je deze handeling zonder veel problemen zelf uit te laten voeren. Overigens kan een riem op twee verschillende manieren zijn afgewerkt. Ofwel met een stiksel of nieten bij de gesp, danwel met een handig, metalen schroefje aan de achterkant. De afwerking vind je aan de achterkant van je riem vlakbij de gesp. We zullen hieronder laten zien hoe je een riem met een schroefje aan de achterkant eenvoudig in jouw gewenste maat kan maken. Is de riem afgewerkt met nieten, dan is de handeling iets complexer. je hebt dan het juiste gereedschap nodig. Uiteraard mag je Riem & Zo vragen om dit voor je te doen. We staan in graag voor je klaar.

 

Bepaal Hier Jouw Riem Maat

 

 

Het juiste gereedschap

 

Zorg ervoor dat je een aantal belangrijke zaken bij de hand hebt voordat je begint met het op maat maken van je riem. Om het schroefje aan de achterzijde van jouw leren ceintuur eenvoudig linksom los te schroeven heb je een platte schroevendraaier nodig, dus geen zogenaamde kruiskop. Zorg daarnaast voor een rolmaat, stevige lineaal of en meetlint. Hiermee kun je de juiste lengte van de riem bepalen, meten is immers weten. Als derde hebben we een stevige schaar of een stanleymes nodig om een stuk leer van de riem af te knippen of te snijden. Een gaatjestang ligt niet in ieders gereedschapskist daarom mag je ook een metalen pin en een hamer erbij nemen. Als laatste zorg je voor een goede, dunne pen of zwart potlood om de lijn te bepalen langs welke we moeten werken.

 

Maatwerk in Riemen bij Riem & Zo

 

Stap 1: De riem van de gesp losmaken

 

Als je de schoevendraaier met platte kop pakt, schroef je aan de achterzijde het schroefje los dat dicht tegen de gesp aan zit. De nikkelvrije gesp zit hiermee aan de lederen ceintuur bevestigd. Als het schroefje na een aantal korte omwentelingen linksom is losgedraaid, zal het metalen pinnetje waar het schroefje in vast zit en wat je normaal aan de bovenzijde van de riem ziet, mee los komen. Je hebt op dat moment in principe 3 losse onderdelen. De gesp, de passant (dat is het leren lusje waar de flap van de riem doorheen gaat) en de riem zelf.

 

Bekijk de video

 

Stap 2: De lengte van de riem bepalen

 

De lengte van de riem is de afstand vanaf de gesp gemeten tot aan het derde gaatje in heren- of damesriem. Normaal heb je vijf gatjes in je riem en doe je gesp dus door het middelste gaatje. Dan zit de riem althans het mooist. Als je er bijvoorbeel vijf centimeter vanaf wil halen, dan meet je vijf centimeter vanaf de kant van de riem waar de gesp aan vast zat. Met een rolmaat is deze lengte het mest eenvoudig te bepalen. Met een pen of potlood zet je vervolgens een verticale streep over de breedte van de riem. Om een recht streepje te trekken is het raadzaam een lineaal te gebruiken. Een goed knippende schaar of scherp mesje gebruik je om te riem nu op de juiste lengte te knippen of te snijden. Je hebt nu de juiste lengte bepaald en de riem zelfs al op maat gemaakt.

 

Maatwerk in Riemen bij Riem & Zo

 

Stap 3: De riem weer in elkaar zetten

 

Je hebt nu het stukje riem van vijf cm, waar het gaatje in zat voor het schroefje, afgeknipt. We zullen dus een nieuw gaatje moeten maken. Als je een gaatjestang hebt is dat natuurlijk niet moeilijk, maar die heeft niet iedereen. Je mag daarom ook een scherp voorwerp gebruiken zoals een kruiskopschroevendraaier of een metalen pin. Je moet dan even met een hamer een tweetal tikken op de kop van de pin geven om het gaatje voorzichtig door het leer van de riem te slaan. De juiste positie van het gaatje stel je vast door het afgenipte stukje leer over de nieuwe lengte langs de verticale rand te leggen. Zo kan je exact de afstand vanaf de rand van de riem tot het gaatje bepalen. Je schuift nu eventueel de passant weer over de riem heen en schuift de riem dan voorzicht terug in het stukje leer wat nog aan de gesp vastzit totdat de gaatjes netjes over elkaar heen schuiven. Nu kan het schroefje weer eenvoudig door het leer van de ceintuur worden geduwd. Aan de achterzijde kan het schroefje met een aantal omwentelingen rechtsom weer worden vastgeschroefd. Let er dus op dat je de goede, nette bovenkant aan de bovenzijde van de riem plaatst en het schroefje aan de onderzijde van de riem.

 

Je hebt nu zelf je riem ingekort en op maat gemaakt

 

Van harte, je hebt nu je riem eigenhandig in de maat gemaakt zodat hij jou het beste past. Het leek aanvankelijk misschien en hele klus maar de praktijk leert dat je dit vrij makkelijk zelf kan doen. Met bovenstaand stappenplan hopen we je in elk geval een steuntje in de rug te geven. Lukt het je echt niet? Dat kan natuurlijk altijd. Zoek dan even contact met ons en stuur de riem naar ons toe. We zullen dan de door jou gewenste lengte snel voor je in orde maken.

 

Riemen in de juiste maat

 

 

     Afbeeldingsresultaat voor ideal paypal

 

               Afbeeldingsresultaat voor handmade