Riemen van echt leer? 10 praktische tips ze te herkennen!

Riemen van echt leer? 10 praktische tips ze te herkennen!

Door Yannick

10 Handige Tips Om Echt Leer Te Herkennen

Een echte specialist ziet het heus wel, maar de gemiddelde consument heeft toch wel grote moeite om echt leer te onderscheiden van nep-leer. Kledingwinkel.nl geeft je nu 10 tips om écht leer te leren herkennen:

Geur

1. Let op de geur. Als je ruikt aan echt leer valt je meteen de karakteristieke geur of het aroma van een gelooide rundshuid op. Kunstleer is daarentegen een chemisch vervaardigd product zonder de aanwezigheid van een echt ‘eigen’ geur.

Prijs

2. De prijs kan zonder meer een belangrijke indicatie zijn want echt leer is gewoon duurder dan kunstleer. Maar omdat een malafide verkoper van een zogenaamde ‘nep-riem’ ook veel geld kan vragen, juist om het leer echt te laten lijken kun je niet enkel op basis van dit criterium de conclusie trekken of het om echt leer gaat.

Verkoopspecialist

3. Vraag het de verkoper. Bij twijfel is er natuurlijk gewoon de mogelijkheid om een verkoper in de winkel aan te spreken. Of in het geval van een webwinkel in riemen stuur je even een mailtje, je krijgt dan 9 van de 10x  een eerlijk en oprecht antwoord.

Details

4. Kijk naar de afgewerkte randen en specifieke details van de lederen riem. Bij een leren ceintuur zie je soms een loshangend klein draadje, vezeltje of oneffenheid. Dit duidt op natuurlijk leer. Bij een machinaal en synthetisch gemaakt product mis je dit unieke kenmerk.

Structuur

5. Kijk goed naar de structuur van het oppervlak of de bovenkant van de ceintuur. De huid van een rund heeft krassen, beten en ander soort littekens opgelopen gedurende zijn leven. Mede door de blootstelling aan natuurlijke invloeden. Dit geeft een heren- of mooie lederen damesriem een echter juist een heel natuurlijke uitstraling. Een kunstmatige gemaakte riem is vaak volledig glad zonder sporen van enig krasje. Hier wordt ook wel de term ‘skai-leer’ aan gegeven.

Warmte

6. Echt, authentiek leer heeft als eigenschap dat het de warmte van zijn omgeving aanneemt. En dat kun je dus gewoon voelen met je hand. Kunstleer of plastic is juist koeler en kouder, levenloos materiaal als het ware.

Duurzaamheid

7. Echt natuurlijk leder is veel duurzamer en gaat vele jaren langer mee. Uiteraard merk je dat pas nadat je je kledingaccessoire al jarenlang door de lussen van je broek hebt gehaald.

Soepelheid

8. Over het algemeen kun je zeggen dat leer soepeler is en kunstleer juist stugger. Echter is dit soms wel lastig te bepalen omdat in je echte leersoorten enorm veel variaties in soepelheid aantreft. Stug betekent daarom niet per definitie dat het géén echt leer is. Als het materiaal daarentegen heel soepel en elastisch is, gaat het zeker om echt leer.

Stevigheid

9. Het is niet echt een aanrader om je nieuwe aankoop meteen te gaan beschadigen, maar als je met een wat scherper voorwerp over echt goed kwalitatief leer zou krassen zal je relatief weinig schade toebrengen. Bij het gekloonde leer bladdert de verf eerder af en is het materiaal veel gevoeliger voor snijschade.

Logo of etiket

10. En last but not least: Let op het logo of etiket. Iedereen kent wel dat zwarte label in de vorm van een rundshuid met daarin de tekst “echt leer”. Het is al stokoud maar nog steeds een regelrecht keurmerk voor echtheid. Als dit logo je riem, tas of een andere leren accessoire siert, dan mag je er vanuit gaan dat het hier ook om echt leer gaat.


Vorig artikel
Uitgaanstasjes
Volgend artikel
Een Stropdas Knoop Je Zo!